Tüzük

ENSTİTUYA ZAZAKİ DERNEĞİ TÜZÜĞÜ

 

Madde 1- Derneğin adı ve kuruluşu

Derneğin adı Enstituya Zazaki Derneği’dir. Bu dernek aynı zamanda Enstituya Zazaki, Zaza Enstitüsü, Zazaca Enstitüsü ve Zaza Institute adlarıyla da anılır.

Madde 2- Merkez ve şubeler

Enstituya Zazaki’nin merkezi Bingöl’dedir. Bingöl ve Bingöl dışındaki il ve ilçelerde şube açma kararı üyelerin önerisiyle yönetim kurulu tarafından değerlendirilir. Şubelerin açılması hâlinde her şube idari ve iktisadi faaliyetlerini Enstituya Zazaki’nin yönetim kuruluna bağlı olarak gerçekleştirir. Çalışma esaslarının belirlenmesinde yönetim kurulu yetkilidir.

Madde 3- Amaç

Zaza halkının dilini (Zazaca) ve bütün kültür öğelerini: tarihini, masallarını, destanlarını, edebiyatını, folklorunu, inançlarını ve değer yargılarını; coğrafya, etnografya ve arkeolojilerini; mimari anlayış ve uygulamalarını; gelenek ve göreneklerini; el sanatlarını; geçim kaynaklarını ve üretim şekillerini; aile ve öbür sosyal yapılarını; tabiat ve çevre anlayışlarını ve bu konudaki davranış şekillerini; öbür halklarla ilişkilerini, etkileşimlerini, birlikte yaşama konusundaki bilinç ve pratiğini; insan ve hayvan hakları anlayışlarını; bilim ve teknoloji ile olan ilgilerini ve bunları kullanma alışkanlıklarını; her türlü tüketim anlayışlarını; eğitim, spor ve sanata olan yakınlıklarını; geleneksel Zaza mutfağını; Zaza kültürü ile ilgili öbür bütün alanları incelemek, araştırmak ve tanıtmak bütün bunları geliştirmek için projeler üretmek ve bu projelerin uygulanması için çaba göstermek.

Madde 4- Faaliyet konuları

Zaza Enstitüsü, 3. maddede belirtilen amaçlarını gerçekleştirmek için aşağıdaki konularda çalışmalarda bulunur.

4.1) Zaza dili ve kültürü ile ilgili konularda yurt içi ve yurt dışındaki üniversiteler, enstitüler, araştırma merkezileri, düşünce kuruluşları, sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve bilim çevreleri ile işbirliği yapmak. Bu alanda tek başına veya ortak projeler yapmak ve projelere ortak olmak, yeni projeler üretilmesini teşvik etmek, akademisyenleri ve araştırmacıları desteklemek.

 4.2) Zaza dili ve kültürü ile ilgili yurt içinde ve yurt dışında bulunan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek ve dokümantasyon merkezi oluşturmak, çalışmalarını duyurmak için gazete, dergi, kitap, bülten, broşür gibi yayınlar çıkarmak, internet siteleri hazırlamak, sosyal medya çalışmaları yapmak, veri merkezi ve kütüphane kurmak.

4.3) Zaza dilini (Zazaca), edebiyatını, tarihini, sosyolojisini ve kültürünün bütün öğelerini tüm yönleri ile araştırmak, derlemek, yazılı, sesli ve görüntülü olarak kayıt altına almak ve yayınlamak.

4.4) Zaza kültürü ile ilgili filim, belgesel çekmek, dijital görsel ve içerik üretmek ve yayımlamak.

4.5) Eğitim ve sanat değeri olan filmlerin ve çizgi filmlerin Zazaca dublajlarını yapmak ve yayımlamak.

4.6) Zazaca tiyatro oyunlarının yazılmasını teşvik etmek ve Zazaca tiyatro oyunları sahnelemek.

4.7) Her türlü yayın teknolojisi yoluyla Zazaca radyo ve televizyon programları yapmak ve yayımlamak. Bu alanda Zazaca yayın yapmak isteyen medya kuruluşları ile işbirliği yapmak ve danışmanlık hizmeti sunmak.

4.8) Zazaca gazete, kitap, broşür, bülten, dergi, gazete yayınlamak, web sitesi içeriği hazırlamak ve bu amaçla gerekli çeviri hizmeti sunmak.

4.9) İnsanları Zazaca öğrenme, Zazaca konuşma, Zazaca okuma ve yazma konusunda teşvik etmek. Bu amaçla atölye ve kurslar açmak, paneller, söyleşiler, konferanslar, çalıştaylar, kongreler ve sempozyumlar düzenlemek, sergiler açmak ve Zazaca yayınlar yapmak.

4.10) Zazaca öğretim ve eğitim verecek öğretmen ve öğretim görevlisi yetiştirilmesi için çaba harcamak. İlgili kurumlarla işbirliği yapmak.

4.11) Zazaca ders programları hazırlamak, geliştirmek ve okullarda Zazaca eğitim vermek için ilgili kurumlarla iş birliği yapmak.

4.12) Zazaca eğitiminde ihtiyaç duyulabilecek her türlü ders kitabı, yardımcı ders kitabı ve öbür materyalleri hazırlamak, ilgili kurumlarla iş birliği yapmak.

4.13) Zazaca ile akraba dillerin kendi tabii yapılarını, ortak özelliklerini, lehçe, ağız ve şivelerini, gramer yapılarını… ve bunların uygulama örneklerinin araştırmak ve yayımlamak.

4.14) Zaza müziğini, enstrümanlarını, halk danslarını ve el sanatlarını, Zaza mutfağının ve kültürünün öğretilmesi için kurslar açmak ve iktisadi değer kazanması için çaba harcamak. Bu alanlarda araştırma yapılmasını teşvik etmek ve desteklemek.

4.15) Zaza coğrafyasına yönelik akademik ve sosyal çalışmalar yapmak, araştırmalar yapmak, projeler yapmak ve yapılan çalışmaları desteklemek. Coğrafi isim ve terimleri derlemek ve kayda geçirmek. Coğrafya genelindeki bitki örtüsüne yönelik akademik çalışmalar yürütmek.

Madde 5- Çalışma biçimi

Enstituya Zazaki, amaç ve faaliyetlerini gerçekleştirmek için;

5.1) Kongreler, konferanslar, sempozyumlar, seminerler, paneller, çalıştaylar açık oturumlar, forumlar, sergiler, kurslar ve benzer etkinlikler düzenler; kitapçık, rapor, bülten, dergi, gazete ve kitap yayımlar; yazılı ve görüntülü her türlü basın ve yayın araçlarından yararlanır; ses ve görüntü alıcı ve kaydedici her türlü araç ve gereçlerden yararlanır. Yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen ulusal ve uluslararası panel, konferans, sempozyum, kongre, sergi fuarlara katılır. Ödüllü ve ödülsüz yarışmalar düzenler. Okul ve eğitim merkezleri açar. Her türlü tekniği kullanarak radyo ve televizyon açar ve yayınlar yapar. Radyo ve televizyon kuruluşlarıyla işbirliği yaparak Zazaca yayınlar yapar. Zaza Kültürüne önemli hizmetlerde bulunmuş olanlara şilt ve plaket vererek onore eder.

5.2) Amaç ve faaliyet alanlarıyla ile gelir getirici projeler için ortaklıklar, iktisadi işletmeler, şirketler, vakıflar ve yardımlaşma sandığı, eğitim merkezleri ile eğlendirici, dinlendirici ve boş zamanlarını değerlendirici lokaller, tesisler kurar ve işletir ve kiraya verir.

5.3) Yardım toplama kanunu gereği yardımlar ile ana tüzük hükümlerine uygun olarak bağış alır ve verir; şartlı veya şartsız vasiyetleri kabul edebilir.

5.4) Amaç ve faaliyetlerine uygun olmak üzere her türlü sendikalardan ve mesleki kuruluşlardan, mahalli yönetimlerden, vakıflardan, bakanlıların verdiği fon ve her türlü ödemelerden, Avrupa birliği fonlarından ve yurt dışındaki yardım kuruluşlarından maddi yardım kabul edebilir.

5.5) Amaç ve faaliyet konularıyla ilgili olarak her türlü taşınır ve taşınmaz mallar ile menkul değerleri satın alabilir, kiralayabilir, satabilir, kiraya verebilir ve başka her türlü tasarrufta bulunabilir; borçlanabilir ve amaçlarını gerçekleştirebilmek için gerekli her tür faaliyeti, işi ve işlemi yapabilir.

5.6) Enstituya Zazaki, maddi ve manevi katkıda bulunabilecek yeni üyeler kaydeder; üyelerini Enstituya Zazaki amaç ve faaliyetleri doğrultusunda bilgilendirir. Üyeleri arasında beşeri ilişkilerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konser, balo, tiyatro, sergi, spor, festival, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenler veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmasını sağlar.

5.7) Gerek görülmesi durumunda yurt içinde ve yurt dışında vakıf kurmak, federasyon kurmak veya kurulu bir federasyona katılmak, uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki dernek ve kuruluşlara üye olmak ve bu kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak.

5.8) Gerek görülmesi durumunda 5072 sayılı dernekler ve vakıfların kamu kurum ve kuruluşları ile ilişkilerine dair kanun hükümleri saklı kalmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütmek.

5.9) Enstituya Zazaki, amaçları ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda öbür dernekler, vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için platformlar oluşturmak.

Madde 6- Üye olma şartları

Enstituya Zazaki, asıl üye olabilecek gerçek ve tüzel kişiler aşağıda belirtilmiştir.

6.1) Gerçek kişiler:

Zaza Diline ve Kültürüne yararlı çalışmalarla bulunmuş olanlar veya olmak isteyenler ile Zaza Enstitüsüne maddi ve manevi her türlü katkıda bulunabilecek durumdaki, on sekiz yaşını bitirmiş medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olan vatandaşlar ve belirtilen özelliklere haiz olup Türkiye’de oturma hakkı olan yabancı uyruklular üye olabilirler.

6.2) Tüzel kişiler:

6.2.1) Zaza kültürü ile ilgili kürsüsü, enstitüsü ve bölümü bulunan üniversiteler ile yüksekokullar.

6.2.2) Zaza kültürü ile ilgili çalışma alanları olan ve çalışmalarıyla Zaza Kültürüne faydalı olabileceğine yönetim kurulunca kanaat getirilen sivil toplum kuruluşları.

Madde 7- Üyelik çeşitleri

  1. a) Şeref üyesi:

Enstituya Zazaki, amacı ve faaliyet konuları doğrultusunda çalışmaları olduğu belirlenen vatandaşlar ve yabancı uyruklular şeref üyesi olabilirler.

Şeref üyeliği için başvuruları yönetim kurulu değerlendirir ve genel kurulda onaylanır. Şeref üyeleri genel kurula katılabilir, ancak oy kullanamazlar.

Şeref üyelerinin aidat ödemeleri mecburi değildir, ancak Enstituya Zazaki, faaliyetlerinden ve asıl üyelere tanınan olanaklardan yararlanırlar.

  1. b) Fahri üye:

Enstituya Zazaki, amacı ve faaliyet konuları doğrultusunda çalışmak ve katkılarda bulunmak isteyen, yüz kızartıcı suç işlememiş gerçek kişiler fahri üye olabilir.

Fahri üyelik, iki asıl üyenin önerisi ve fahri üye olmak isteyenin başvurusu üzerine yönetim kurulunun kararı ile gerçekleşir.

Fahri üyeler, Enstituya Zazaki, çalışma ve organizasyonunda görev alabilirler, genel kurula katılabilirler, ancak oy kullanamazlar.

Fahri üyeler aidat ödemek zorunda değildirler.

  1. c) Akademik üyelik:

Enstituya Zazaki, amaç ve faaliyet konuları doğrultusundaki çalışmalarına katkıda bulunmak isteyen, üniversite öğretim elemanları ve üniversitede okuyup Zaza diline ve kültürüne yakın ilgi duyan öğrenciler akademik üye olabilirler.

Akademik üyelik, başvurunun Yönetim kurulunca kabul edilmesiyle gerçekleşir.

Akademik üyeler Enstituya Zazaki’nin düzenlediği faaliyetlere katılabilirler, aidat ödemek zorunda değildirler, Genel Kurula katılsalar bile oy kullanamazlar.

Öğrencilerin üyelikleri, her hangi bir şekilde öğrenciliklerinin bitmesiyle bir ihtara gerek kalmaksızın sona erer.

  1. d) Geçici üyelik:

Yönetim kurulu, üyelik için başvuruda bulunan kişiye geçici üyelik statüsü verebilir.

Geçici üyeler Enstituya Zazaki, çalışmalarına katılırlar ancak Genel kurulda oy kullanamazlar.

Yönetim kurulu geçici üyenin çalışmalarını değerlendirir, en geç bir (1) yıl içerisinde başvuru sahibinin asıl üyeliğe kabul edilip edilmeyeceğine karar verir. Verilen karar başvuru sahibine yazılı olarak bildirilir.

Madde 8- Üyelik işlemleri

Enstituya Zazaki üyeliği için gereken işlemler aşağıdaki gibidir.

8.1) Enstituya Zazaki üyesi olmak isteyen gerçek ve tüzel kişi adayları, Enstituya Zazaki’nin amaç ve çalışma konuları ile ana tüzük hükümlerini kabul ettiklerini, gerekli üyelik şartlarını taşıdıklarını belirten üyelik formunu doldurup Enstituya Zazaki yönetim kurulu başkanlığına sunarlar.

8.2) Enstituya Zazaki yönetim kurulu, üyeleri veya kuracağı bir heyet aracılığı ile aday hakkında gereken araştırma ve incelemeyi yaptıktan sonra, başvuru tarihinden başlamak üzere otuz (30) gün içinde üyeliğe kabul edilenlere bildirir.

8.3) Adayın üyeliğinin kabul edilmesi üzerine kayıt işlemleri yapılır. Giriş ödemesi tamamı ile yıllık ödeme şeklinde alınır. Bu işlemler yapılmadıkça Enstituya Zazaki, üyeliği kazanılamaz.

Madde 9- Üyelerin yükümlülükleri

Üyeler aidat ödemek, Enstituya Zazaki düzenine uymak ve bu enstitüye sadakat göstermekle yükümlüdür. Her üye, Enstituya Zazaki’nin amacına uygun davranmak, özellikle amacın gerçekleşmesini güçleştirici veya engelleyici veya amacının dışına yönlendirmek gibi davranışlardan kaçınmakla yükümlüdür. Enstituya Zazaki adına eylem ve açıklamada bulunmaya, basına bilgi ve beyanat vermeye sadece yönetim kurulu başkanı veya başkanın görevlendirdiği yönetim kurulu üyesi yetkilidir.

Madde 10- Üyeliğin sona ermesi

Enstituya Zazaki üyeliği aşağıda belirtilen durumlarda sona erer.

10.1) Enstituya Zazaki’ye üye olma hakkını yitirme veya Enstituya Zazaki ana tüzüğüne aykırı hareketten dolayı üyelikten çıkarılma,

10.2) Üyelik için kanunda veya tüzükte aranılan nitelikleri sonradan yitirme,

10.3) Üst üste iki (2) yıl yıllık aidat ödeme yükümlülüğünü yerine getirmemesi sebebiyle genel kurula katılma hakkını yitirme,

10.4) Her türlü davranışıla Enstituya Zazaki’nin ahlak, gelenek ve ilkelerine uymamak ve Enstituya Zazaki’nin itibarını zedelemek; Enstituya Zazaki’nin amaçlarına ve etik ilkelerine aykırı hareket etmek; Enstituya Zazaki’den yetki almaksızın onu yükümlülük ve borç altına sokmak veya hakkında olumsuz beyanatlarda bulunma hâllerinde yönetim kurulunun üçte iki (2/3) çoğunluğunun kararı ile üyelikten çıkarılır.

Dernekler kanununda sayılan fiiller ve suçlar ile Türkiye Cumhuriyeti ceza kanununda sayılan yüz kızartıcı suçlar sebebiyle hakkında bir mahkûmiyet kararı verilen üyenin Enstituya Zazaki üyeliği, bir karara gerek duyulmaksızın düşer.

Üyelikten çıkan veya çıkarılanlar, Enstituya Zazaki’nin mal varlığı üzerinde hiçbir hak iddia edemezler.

Madde 11- Üyeliğin sona ermesi işlemleri ve itiraz

Enstituya Zazaki yönetim kurulu, üye hakkında gereken inceleme ve araştırma yaptıktan sonra üyelikten çıkarma kararını gizli olarak yapılan üçte iki (2/3) çoğunluk oyu ile verir ve üyeye yazılı olarak bildirir.

Üyelikten çıkarılan üye, kendisine bildirilen karara karşı bildirim tarihinden başlamak üzere on beş (15) gün içinde Yönetim Kurulu aracılığı ile Genel kurula itiraz edebilir. İtiraz ilk genel kurul toplantısında görüşülür ve karara bağlanır. İtirazın karara bağlanmasına kadar üyenin hak ve yükümlülükleri devam eder. Üyenin süresinde itiraz etmemesi veya itirazın genel kurulda kabul edilmemesi durumunda yönetim kurulu üyenin kaydını siler.

Üyenin, genel kurul kararına karşı bir (1) ay içinde ve her hâlde üç (3) ay içinde mahkemeye başvurmak suretiyle kararın iptalini isteme hakkı saklıdır.

Vefat eden üyenin dışında üyelikten ayrılan veya üyeliği sona eren üyenin bütün aidat borçları ödenmediği takdirde yönetim kurulu yasal yollara başvurabilir.

Madde 12- Enstituya Zazaki’nin organları

Zaza enstitüsünün organları aşağıda gösterildiği gibidir.

13.1) Genel kurul

13.2) Yönetim kurulu

13.3) Denetleme kurulu

Zaza Enstitüsü yardımcı organları

13.4) Kültürel faaliyetler danışma kurulu

13.5) Akademik faaliyetler danışma kurulu

13.6) Sosyal faaliyetler danışma kurulu

13.7) Eğitim faaliyetleri danışma kurulu

Madde 13- Genel kurulun toplanma şekli ve zamanı

Genel Kurul, Enstituya Zazaki’nin en yetkili karar organı olup; kayıtlı üyelerden oluşur.

Genel kurul bu tüzükte belirlenen zamanlarda olağan ve Tüzüğün 17. Maddesinde yazılı hâllerde olağanüstü toplanır.

Genel kurul, olağan olarak iki (2) yılda bir Nisan ayında; genel kurula katılma hakkına sahip asıl üyelerinin salt çoğunluğunun katılması ile Enstituya Zazaki’nin merkezinin bulunduğu yerde veya yönetim kurulunun alacağı karara göre başka bir yerde toplanarak çalışmalarına başlar.

Genel kurulu toplantıya yönetim kurulu çağırır.

Yönetim kurulu, genel kurulu toplantıya çağırmazsa; üyelerden birinin başvurusu üzerine sulh hâkimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

Madde 14- Genel kurul çağrı yöntemleri

Genel kurulun toplantıya çağrılmasında şu yöntemler uygulanır.

14.1) Yönetim kurulu, Enstituya Zazaki üyeleri çizelgesini tespit eder ve bütün aidat borçlarının ödenmesi için borçlu üyelere uyarıda bulunur. Borçları bulunan üyeler, toplantı tarihi günü dâhil borçlarını ödemedikleri takdirde, Genel Kurul toplantısına katılamazlar, seçme ve seçilme hakkına sahip olamazlar.

14.2) Genel kurula katılacak üyeler, her türlü elektronik posta yolu, posta veya gazete ilanı aracılığı ile en az on beş (15) gün önceden yapılacak toplantının ve bu toplantıda yetersayı sağlanamadığı takdirde düzenlenecek ikinci toplantının tarihi, saati, yeri ve gündemi bildirmek suretiyle toplantıya çağrılırlar.

İlk toplantı günü ile ikinci toplantı günü arasında bırakılacak süre sekiz günden az ve bir aydan fazla olamaz.

14.3) İkinci toplantı yeter sayı aranmaksızın katılan üyelerle açılır ve genel kurul çalışmalarına başlar. Ancak katılan üye sayısı yönetim kurulu ile denetleme kurulu asıl üye tam sayılarının toplamının iki katından az olamaz.

14.4) Toplantı, yetersayısının sağlanamaması sebebi dışında başka bir sebeple geri bırakıldığı takdirde en az on beş(15) gün önceden geri bırakılma sebepleri de belirtilerek toplantının tarihi, saati, yeri ve gündemi, ilk duyurunun yapıldığı yöntemle üyelere bildirilir.

Ertelenen toplantının geri bırakılma tarihinden başlamak üzere en geç iki ay içinde yapılması mecburidir.

14.5) Genel kurul toplantısı bir defadan çok geri bırakılamaz.

Madde 15- Genel kurul toplantı ilkeleri

Genel kurul toplantılarında aşağıda belirtilen ilkeler uygulanır.

15.1) Genel kurula katılacak üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen Genel kurul üye çizelgesindeki adları karşısına imza atmak suretiyle toplantıya girebilirler. İmzalanan çizelgeye göre genel kurula katılan üyeler sayısı ile toplantı yeter ve karar sayıları Enstituya Zazaki yönetim kurulu başkanı ile saymanı tarafından imzalanan bir tutanakla saptanır.

15.2) Genel kurul, yönetim kurulundan bir üyenin çoğunluğun sağlandığını belirten tutanağı okumasından sonra Enstituya Zazaki yönetim kurulu başkanı veya başkan yardımcısı tarafından açılır ve genel kurulu yönetmek üzere oluşturulacak divana açık oyla bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir sekreter ve bir oy sayıcısı seçilir.

15.3) Genel kurulda gündemdeki maddeler görüşülür. Ancak toplantıya katılan üyelerin en az yüzde onu (10/100) tarafından yazılı olarak görüşülmesi istenen ve gündem maddeleri ile ilişkili konuların gündeme konulması mecburidir.

15.4) Gerçek kişiler ve tüzel kişilerin temsilcilerinin genel kurulda bir oy hakkı olup oylarını gerçek ve tüzel kişi temsilcileri bizzat kullanmak zorundadır.

Madde 16- Genel kurulun oy kullanma ve karar verme usul ve yetkileri

Genel kurulda, aksine karar verilmemişse, yönetim ve denetim kurulu üyelerin seçimleri gizli oylama ile diğer konulardaki kararlar ise açık olarak oylanır. Gizli oylar, toplantı başkanı tarafından mühürlenmiş kâğıtların veya oy pusulalarının üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içi boş bir kaba atılması ile toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır.

Açık oylamada, genel kurul başkanının belirteceği yöntem uygulanır.

Genel kurulda karar yeter sayısı, genel kurula katılanların salt çoğunluğudur. Ancak ana tüzük değişikliği ile Enstituya Zazaki’nin kapatılması veya çalışmalarına son vermesi ilgili kararlar ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki (2/3) çoğunluğuyla alınabilir.

Madde 17- Olağanüstü genel kurul

Olağanüstü genel kurul, olağan genel kurula kadar beklenilmesinin zarar doğuracak veya bir an önce görüşülmesinde yarar sağlayacak önemli ve mecburi konularda, aşağıda gösterilen başvuru ve kararlar uyarınca yönetim kurulu tarafından en geç bir ay içinde toplantıya çağrılır.

17.1) Enstituya Zazaki’nin üye sayısının beşte birinin (1/5) belirtilmiş aynı konu için yapacakları yazılı ve imzalı başvuru,

17.2) Yönetim kurulunun, gerek gördüğü konularda üçte iki (2/3) oy çoğunluğu ile alacağı karar,

17.3) Denetleme kurulunun Enstituya Zazaki’nin hesap ve işlemleri ile bütçe konusunda oybirliği ile alacağı karar.

Olağanüstü genel kurul toplantısı olağan genel kurul toplantısındaki yöntem ve ilkelere göre yapılır ve sadece toplantıya sebep olan konunun üzerinde görüşülüp karar verilir. Genel kurul sırasında gündeme madde eklenmesi önerisi yapılamaz.

Madde 18- Genel kurulun görev ve yetkileri

Genel kurul Enstituya Zazaki’nin en yetkili karar organı olup görev ve yetkileri aşağıda belirtildiği gibidir.

18.1) İlgili yasalar ile Enstituya Zazaki’nin ana tüzüğü hükümleri doğrultusunda gerekli kararları almak,

18.2) Gelecek çalışma dönemi çalışma programı ile yıllık bütçeyi, gelir ve gider çizelgelerini görüşüp onaylamak,

18.3) Geçen çalışma dönemine ilişkin yönetim kurulu çalışma raporu ile bilanço ve gelir-gider çizelgelerini; denetleme kurulunun denetim raporunu görüşüp onaylamak ve yönetim kurulu üyelerini aklamak,

18.4) Gelecek çalışma dönemi yönetim kurulu, denetleme kurulu, asıl ve yedek üye listelerini ayrı ayrı belirlemek suretiyle gizli oyla seçmek,

18.5) Enstituya Zazaki’nin ana tüzüğünün değiştirilmesine ilişkin yönetim kurulu tasarısını görüşüp karara bağlamak,

18.6) Yönetim kurulunun onaya sunduğu yönetmelikler hakkında karar vermek,

18.7) Enstituya Zazaki’nin üyeliğinden çıkarılanların, yönetim kurulu kararlarına karşı sürelerinde yapılan itirazlarını karara bağlamak,

18.8) Taşınmaz mal alınması veya satılması veya taşınmaz mallar üzerine ayni haklar tesis etmesi konularında yönetim kuruluna yetki vermek,

18.9) Enstituya Zazaki’nin uluslararası çalışmalar yapması, yurt dışındaki kuruluşlara katılması veya ayrılması, bunlarla işbirliğinde bulunması, federasyon kurması veya kurulan federasyonlara katılması veya ayrılması için Yönetim Kurulunun yaptığı öneriler hakkında karar vermek,

18.10) Enstituya Zazaki’nin kapatılmasına ve malvarlığının dağıtılmasına karar vermek,

18.11) Gerekli diğer konularda karar vermek ve mevzuatta genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevleri yerine getirmek.

Genel Kurul, Enstituya Zazaki’nin bütün organlarını denetler ve onları haklı sebeplerle her zaman görevden alabilir.

Genel kurul, üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarma hakkında son kararı verir. Enstituya Zazaki’nin en yetkili organı olarak Enstituya Zazaki başka bir organına verilmemiş olan işleri görür ve yetkileri kullanır.

Madde 19- Yönetim kurulu

Enstituya Zazaki’nin yetkili yönetim organı olan yönetim kurulunun oluşum biçimi aşağıda gösterildiği gibidir.

19.1) Yönetim kurulu, asıl ve yedek üyeleri ayrı ayrı olmak üzere iki (2) yıllık süre için gizli oyla seçilmiş beş (5) asıl ve beş (5) yedek üyeden oluşur.

19.2) Adayların belirlenmesinde Enstituya Zazaki’nin gerçek kişi üyelerinin fiilen çalıştıkları kuruluşlar, Enstituya Zazaki ve  Zaza kültürüne olan yakınlıkları ve Zaza kültürü ile ilgili yaptıkları çalışmalar ile tüzel kişi üyelerinin mümkün olduğu ölçüde temsil edebilmeleri hususu gözetilir. Seçimin yapıldığı genel kurul toplantısında hazır bulunmayan gerçek kişi üyeler ile temsilcisi bulunmayan tüzel kişi üyeler aday olarak gösterilemez.

19.3) Yedek üyeler, boşalan asıl üyeliklerin yerlerine genel kurulda aldıkları oy sırasına göre en geç yedi (7) gün içinde göreve çağrılırlar. Yönetim kurulu üye sayısı, boşalmalar sebebiyle yedeklerin de getirilmesinden sonra, üye tam sayısının yarısından aşağı düşerse yeniden seçim için Genel kurul bir (1) ay içinde olağanüstü toplantıya çağrılır.

Madde 20- Yönetim kurulu çalışma ilkeleri

Yönetim Kurulunun çalışma ilkeleri aşağıda gösterildiği gibidir.

20.1) Yönetim kurulu seçimini izleyen altı (6) gün içinde düzenleyeceği ilk toplantısında bir başkan, bir başkan yardımcısı ve bir muhasip üye seçerek görev bölümü yapar.

20.2) Yönetim kurulu, en az ayda bir kez olağan olarak yüz yüze veya online olarak toplanır ve gereğinde olağanüstü toplantı yapabilir.

20.3) Yönetim kurulunun toplantı yeter sayısı üç (3) ve karar sayısı katılanların salt çoğunluğudur.

20.4) Yönetim kurulu başkanın, bulunmadığı zamanda başkan yardımcısının çağrısı ve saptadığı gündem üzerine toplanır ve çalışmalarını yapar. Yönetim kurulu gerek gördüğü takdirde Yönetim kurulu üyeleri arasından birini Enstitü sözcüsü olarak  atayabilir.

20.5) Yönetim kurulu üyeleri, özürsüz olarak üst üste üç (3) toplantıya veya özürlü olsa dahi bir çalışma dönemi içinde düzenlenen beş (5) toplantıya katılmadıkları takdirde yönetim kurulundan ayrılmış sayılırlar. Ayrılma kurul kararı ile tespit edildikten ve üyeye bildirildikten sonra ayrılan üyenin yerine, ilk sırada bulunan yedek üye bir hafta içinde asıl üyeliğe çağrılır ve ayrılan üyenin görev süresini tamamlar.

Madde 21- Yönetim kurulunun görev ve yetkileri

Yönetim kurulu aşağıda gösterilen görev ve yetkilere sahiptir.

21.1) Yasalar ve ana tüzük hükümleri doğrultusunda gereken kararları almak, genel kurul kararlarını uygulamak,

21.2) Enstituya Zazaki’yi yönetim kurulu başkanı aracılığıyla temsil etmek veya gerektiğinde öbür üyelere yetki vermek,

21.3) Çalışma dönemi çalışma programı ile bütçe yönetmeliği, gelir-gider çizelgelerini hazırlamak ve uygulamak,

21.4) Geçen çalışma dönemi çalışma raporu ile bilanço ve gelir-gider çizelgelerini hazırlamak,

21.5) Üyelik nitelik ve şartlarını yitiren, amaç ve çalışma konularından uzaklaşan, ana tüzük hükümleri ve genel kurul kararlarına aykırı hareket eden üyelerin çıkarılmasına; aykırı söz ve eylemlerinden ötürü ilgili kanun hükümlerine göre işlem yapmaya karar vermek.

21.6) Genel kurul toplantılarının tarihini, saatini, yerini ve gündemini tespit etmek, üyelere ve en büyük mülki amirlere duyurmak,

21.7) Gerekli gördüğünde amaç ve çalışmalar ile mesleki konularda araştırma ve inceleme yapacak uzmanlık gurupları veya komiteler kurmak ve raporları hakkında karar vermek,

21.8) Enstituya Zazaki’nin idarî ve mali işlerini yürütecek personeli ile müşavirleri atamak ve gerektiğinde işlerine son vermek,

21.9) Enstituya Zazaki’nin ana tüzüğünün değiştirilmesi ile yönetmeliklerin hazırlanması ve değiştirilmesine ilişkin çalışmalar yapıp hazırlanan tasarıları genel kurulun onayına sunmak,

21.10) Ortaklık, iktisadi işletme, sandık, lokal ve vakıf kurulmasına veya kurulmuş veya kurulacaklara katılmaya karar vermek,

21.11) Genel kurul toplantılarında verilen kararları üyelere ve ilgili yetkili yerlere bildirmek,

21.12) Geçen çalışma dönemi sorumlusu Yönetim Kurulundan, görevi ve bilanço gereği malvarlığını teslim almak ve aynı biçimde gelecek çalışma dönemi yönetim kuruluna teslim etmek,

21.13) Dış denetim yaptırma kararını vermek,

21.14) Gerekli görüldüğü takdirde Kültürel danışma kurulu ve Akademik danışma kurulu oluşturmak ve raporları hakkında karar vermek.

21.15) Gerekli diğer iş ve işlemlerini yapmak.

Madde 22- Denetleme kurulu

Enstituya Zazaki, her türlü denetime açık olduğu gibi iç denetim açısından denetleme kurulu aracılığı ile Enstitü iç denetim görevini yerine getirmekle sorumlu bulunmaktadır. Bu amaçla kurulacak olan denetleme kurulu Enstituya Zazaki yönetimi tarafından gerçekleştirilen faaliyetleri iç kontrol sisteminin bütünlüğünü göz önünde bulundurarak işlevlerin etkinliği ve verimliliği, mali raporlama sisteminin güvenirliği, yasa ve düzenlemelere uygunluk açısından inceler, değerlendirilir ve denetim sonuçlarını genel kurula ve yönetim kuruluna rapor olarak bildirir.

Denetleme kurulunun oluşması ve çalışma ilkeleri ile ilişkin hükümler aşağıdaki gibidir.

22.1) Denetleme kurulu, asıl ve yedek üyeleri ayrı ayrı olmak üzere iki (2) yıllık süre için gizli oyla seçilmiş üç (3) asıl ve üç (3) yedek üyeden oluşur.

22.2) Denetleme kurulu, seçimi izleyen altı (6) gün içinde yapacağı ilk toplantıda bir başkan ve bir sözcü seçer.

22.3) Denetleme kurulu, Enstituya Zazaki işlemlerinden bilgi edinmek ve gerekli kayıtların düzenli bir biçimde tutulmasını sağlamak maksadıyla altı (6) ayı geçmeyen aralıklarla toplanır. Toplantı ve karar yeter sayısı (2) ikidir.

22.4) Denetleme kurulu, Enstituya Zazaki bütçe, hesap ve işlemleri ile ilgili defter ve belgeleri üzerinde en az üç (3) ayda bir yapacağı inceleme sonuçlarını, dilek ve önerilerini Yönetim kuruluna bildirmek; yönetim kurulunca hazırlanan çalışma dönemi programı ile Bütçe Yönetmeliği ve gelir-gider çizelgelerinin görüşüleceği toplantıda hazır bulunarak dilek ve önerilerini belirtmek; yönetim kurulunca hazırlanan geçen çalışma dönemi raporu ile bilanço ve gelir-gider çizelgeleri hakkındaki inceleme sonuçlarını bir raporla genel kurula sunmakla sorumludur.

Madde 23- Kültürel faaliyetler danışma kurulunun kuruluşu ve görevleri

Kültürel faaliyetler danışma kurulu, Enstituya Zazaki’nin yönetim kurulunun danışma organıdır.

Mesleki alanda bilgileri ve tecrübeleri ile temayüz eden Enstituya Zazaki’nin asıl ve şeref üyeleri, Zaza kültürüne belirgin katkıları olmuş veya olabilecek kişiler ve kurumların temsilcileri ve bilim üyeleri arasından yönetim kurulu tarafından seçilen en az beş (5) üye ve Yönetim kurulu başkanından oluşur.

Yönetim kurulu, ilk oluşmasından ve her yönetim kurulu seçiminden kırk beş (45) takvim günü içinde kültürel danışma kurulunu seçer.

Kültürel danışma kurulu, teşkil ettikten sonra üç ay içinde, yönetim kurulu tarafından hazırlanan çalışma programını görüşmek üzere ilk toplantısını yapar.

Kültürel danışma kurulu, ilk toplantısında bir başkan seçer.

Kültürel danışma kurulu başkanın çağrısı üzerine yılda en az iki kez toplanır. Ayrıca gerektiğinde yönetim kurulunun isteği üzerine toplanır. Toplantıya katılan üye sayısının salt çoğunluğu ile danışma niteliğinde kararlar alarak Yönetim Kuruluna bildirir.

Kültürel faaliyetler çalışma kurulunun görevleri şunlardır:

23.1) Enstituya Zazaki’nin amaç ve konuları konusunda çıkabilecek sorunlarını gözden geçirmek, bu konuda uzun vadeli önlemleri belirleyerek tavsiye etmek,

23.2) Enstituya Zazaki’nin amaçlarına ulaşabilmesi bakımından stratejiler belirlemek ve bunları tavsiye etmek,

23.3) Enstitünün çalışmalarını amaçlara uygunluk ve sonuç almadaki etkinlikler bakımından değerlendirmek ve gerekli önlemleri tavsiye etmek,

23.4) Enstitünün amaç ve çalışma konuları, çalışma biçimi ile ilgili yönetim kuruluna teklif ve temennilerde bulunmak,

23.5) Enstituya Zazaki’nin çalışmalarda bulunan gurupların talep ettikleri konularda görüş ve önerileri ile tavsiyede bulunmak,

23.6) Enstituya Zazaki’nin tüzük ve yönetmelikleri ile ilgili olarak ihtiyaç duyulması hâlinde görüş ve önerilerini sunmak,

23.7) Yönetim kurulu ve genel kurulun talep ettiği konulardaki istek ve dilekleri hakkında görüşlerini bildirmek.

Madde 24- Akademik faaliyetler danışma kurulunun kuruluşu ve görevleri

Akademik faaliyetler danışma kurulu, Enstitutya Zazaki’nin yönetim kurulunun danışma organıdır.

Yönetim kurulu, Enstituya Zazaki’nin amaç ve çalışma konularında yardımcı olmak üzere, yıllık plan ve hedefler doğrultusunda geçici veya sürekli olarak akademik danışma kurulu kurabilir. Akademik danışma kurulu, Zaza kültürü ile ilgili lisansüstü eğitim almış kişiler ile diğer alanlarda doktora yapmış akademisyenlerden oluşur.  Akademik danışma kurulu yönetim kuruluna karşı sorumlu olup Enstituya Zazaki’nin amaç ve hizmet konuları doğrultusunda çalışmalar ve gereğinde uygulama yapmakla görevlidir. Çalışmalarına ilişkin hükümler aşağıda gösterilmiştir.

24.1) Akademik danışma kurulu, yönetim kurulu tarafından onaylanan bir başkan ile en az iki üyeden oluşur. Akademik danışma kurulu ilk toplantılarında aralarında iş bölümü yaparlar.

24.2) Akademik danışma kurulu, çalışma programlarına göre belirtilen tarihlerde toplanırlar. Toplantı karar sayısı salt çoğunluktur.

24.3) Akademik danışma kurulu üyeleri bir çalışma dönemi süresince görevli olup her hangi bir sebeple ayrılan üyelerin yerine atama yapılır. Gereğinde üyelerinde her zaman değişiklik yapılabilir.

Madde 25- Sosyal faaliyetler danışma kurulunun kuruluşu ve görevleri

Sosyal faaliyetler danışma kurulu, Enstituya Zazaki yönetim kurulunun danışma organıdır.

Mesleki alanda bilgileri ve tecrübeleri ile temayüz eden Enstituya Zazaki’nin asıl ve şeref üyeleri, Zaza kültürüne belirgin katkıları olmuş veya olabilecek kişiler ve kurumların temsilcileri ve bilim üyeleri arasından yönetim kurulu tarafından seçilen en az beş (5) üye ve Yönetim kurulu başkanından oluşur.

Yönetim kurulu, ilk oluşmasından ve her yönetim kurulu seçiminden kırk beş (45) takvim günü içinde sosyal faaliyetler danışma kurulunu seçer.

Sosyal faaliyetler danışma kurulu, teşkil ettikten sonra üç ay içinde, yönetim kurulu tarafından hazırlanan çalışma programını görüşmek üzere ilk toplantısını yapar.

Sosyal faaliyetler danışma kurulu, ilk toplantısında bir başkan seçer.

Sosyal faaliyetler danışma kurulu başkanın çağrısı üzerine yılda en az iki kez toplanır. Ayrıca gerektiğinde yönetim kurulunun isteği üzerine toplanır. Toplantıya katılan üye sayısının salt çoğunluğu ile danışma niteliğinde kararlar alarak Yönetim Kuruluna bildirir.

Sosyal faaliyetler çalışma kurulunun görevleri şunlardır:

25.1) Enstituya Zazaki’nin amaç ve konuları konusunda çıkabilecek sorunlarını gözden geçirmek, bu konuda uzun vadeli önlemleri belirleyerek tavsiye etmek,

25.2) Enstituya Zazaki’nin amaçlarına ulaşabilmesi bakımından stratejiler belirlemek ve bunları tavsiye etmek,

25.3) Enstitünün çalışmalarını amaçlara uygunluk ve sonuç almadaki etkinlikler bakımından değerlendirmek ve gerekli önlemleri tavsiye etmek,

25.4) Enstitünün amaç ve çalışma konuları, çalışma biçimi ile ilgili yönetim kuruluna teklif ve temennilerde bulunmak,

25.5) Enstituya Zazaki’nin çalışmalarda bulunan gurupların talep ettikleri konularda görüş ve önerileri ile tavsiyede bulunmak,

25.6) Enstituya Zazaki’nin tüzük ve yönetmelikleri ile ilgili olarak ihtiyaç duyulması hâlinde görüş ve önerilerini sunmak,

25.7) Yönetim kurulu ve genel kurulun talep ettiği konulardaki istek ve dilekleri hakkında görüşlerini bildirmek.

Madde 26- Eğitim faaliyetleri danışma kurulunun kuruluşu ve görevleri

Eğitim faaliyetleri danışma kurulu, Enstituya Zazaki yönetim kurulunun danışma organıdır.

Mesleki alanda bilgileri ve tecrübeleri ile temayüz eden Enstituya Zazaki’nin asıl ve şeref üyeleri, Zaza kültürüne belirgin katkıları olmuş veya olabilecek kişiler ve kurumların temsilcileri ve bilim üyeleri arasından yönetim kurulu tarafından seçilen en az beş (5) üye ve Yönetim kurulu başkanından oluşur.

Yönetim kurulu, ilk oluşmasından ve her yönetim kurulu seçiminden kırk beş (45) takvim günü içinde sosyal danışma kurulunu seçer.

Eğitim faaliyetleri danışma kurulu, teşkil ettikten sonra üç ay içinde, yönetim kurulu tarafından hazırlanan çalışma programını görüşmek üzere ilk toplantısını yapar.

Eğitim faaliyetleri danışma kurulu, ilk toplantısında bir başkan seçer.

Eğitim faaliyetleri danışma kurulu başkanın çağrısı üzerine yılda en az iki kez toplanır. Ayrıca gerektiğinde yönetim kurulunun isteği üzerine toplanır. Toplantıya katılan üye sayısının salt çoğunluğu ile danışma niteliğinde kararlar alarak Yönetim Kuruluna bildirir.

Eğitim faaliyetleri faaliyetler çalışma kurulunun görevleri şunlardır:

26.1) Enstituya Zazaki’nin amaç ve konuları konusunda çıkabilecek sorunlarını gözden geçirmek, bu konuda uzun vadeli önlemleri belirleyerek tavsiye etmek,

26.2) Enstituya Zazaki’nin amaçlarına ulaşabilmesi bakımından stratejiler belirlemek ve bunları tavsiye etmek,

26.3) Enstitünün çalışmalarını amaçlara uygunluk ve sonuç almadaki etkinlikler bakımından değerlendirmek ve gerekli önlemleri tavsiye etmek,

26.4) Enstitünün amaç ve çalışma konuları, çalışma biçimi ile ilgili yönetim kuruluna teklif ve temennilerde bulunmak,

26.5) Enstituya Zazaki’nin çalışmalarda bulunan gurupların talep ettikleri konularda görüş ve önerileri ile tavsiyede bulunmak,

26.6) Enstituya Zazaki’nin tüzük ve yönetmelikleri ile ilgili olarak ihtiyaç duyulması hâlinde görüş ve önerilerini sunmak,

26.7) Yönetim kurulu ve genel kurulun talep ettiği konulardaki istek ve dilekleri hakkında görüşlerini bildirmek

 

Madde 27- Çalışma dönemi ve bütçe uygulaması

Zaza enstitüsünün çalışma dönemi Ocağın 1’inde başlar ve  Aralığın 31’inde sona erer.

Zaza Enstitüsünün bütçesi, yıllık bütçe ile gelir ve gider çizelgelerinden oluşur.

Yıllık bütçe yönetmenliğinde, harcama yetkileri ve yetkilileri, gelirlerin alınma biçimleri, gider ve harcamaya ilişkin belgeler, kasada kalacak para tutarı, bölüm ve maddelerde aktarma yetkileri gibi konular gösterilir.

Madde 28- Zaza Enstitüsünün gelirleri

Zaza Enstitüsünün gelirleri aşağıda gösterildiği gibidir.

28.1) Giriş ödemesi: Bir defaya özgü olmak üzere her çalışma dönemi bütçesinde, üyeliğe kabul edilen gerçek ve tüzel kişiler için, 28.2 maddesinde belirtilen yıllık aidat tutarı kadardır.

28.2) Yıllık ödeme: Gerçek ve tüzel kişi üyeler için her çalışma dönemi bütçesinde öngörülen ve üyeliğin devamı süresince ödenmesi mecburi olan yıllık aidat, gerçek kişiler için ve tüzel kişiler için ayrı ayrı olarak yönetim kurulu kararıyla tespit edilir.

28.3) Zaza Enstitüsü taşınır ve taşınmaz malları ile haklarının işletilmesinden veya kiraya verilmesinden sağlanan gelirler ile taşınır değerler gelirleri,

28.4) Her türlü yayın satışları ile toplantı, temsil, festival, fuar, yarışma, gösteri, kongre, konferans, sempozyum, panel, seminer ve benzeri düzenlemelerden elde edilen gelirler,

28.5) Her türlü bağış, vasiyet ve yardımlar,

28.6) Ortaklıklar, şirketler, sandıklar, lokaller ve iktisadi işletmelerden sağlanacak gelirler,

28.7) Yardım toplama kanunu hükümleri uyarınca sağlanacak gelirler,

28.8) Öbür gelirler.

Zaza Enstitüsü tüzüğünün 5.4 maddesinde belirtildiği üzere belirtilen kuruluşlardan maddi yardım kabul edilebilir.

Madde 29- Gelir ve gider uygulamalarında yöntemler

Zaza Enstitüsü’nün gelir ve giderleri uygulamalarında aşağıdaki yöntemler uygulanır.

27.1) Giriş aidatsi tamamı üyelik işlemleri sırasında; yıllık ödeme ilgili yılın ocak ayında tahsil edilir. Yıllık ödeme ilk yıl için üyelik başvuru tarihi Haziran Temmuz Ağustos ise %50, Eylül ayı ve sonrası ise %25 olarak hesap edilir.

27.2) Yıllık ödenmesinde gecikmeler için yasal faiz veya kademeli artış uygulamasına yönetim kurulu yetkilidir.

27.3) Elden tahsil edilen Zaza Enstitüsü gelirleri, Maliye Bakanlığı tarafından bastırılan alındı belgeleri ile toplanır. Bağış, yardım ve aidatleri toplayacak yetkili veya yetkilileri yönetim kurulu kararı ile belirtilir ve yörenin en büyük mülki amirine tescil ettirilir. Alındı belgesine, aidat ve bağışı ödeyenin açık kimliği yazılır ve imzası alınır.

27.4) Giderlerle ilgili harcamalarda fatura, gider pusulası, makbuz veya satış fişi alınır. Belirtilen belgelerin sağlanamadığı ödemelerde harcama belgesi düzenlenir ve ödemeyi yapan tarafından imzalanır.

27.5) Alındı belgeleri ile fatura, gider pusulası, makbuz, satış fişi ve harcama belgelerinin saklanma süresi, özel kanunlarda gösterilen daha uzun süreye ilişkin hükümler saklı kalmak üzere beş yıldır.

Madde 30- Defterler

Zaza Enstitüsü için, dernekler yönetmeliğinde yazılı defterler, yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara uygun olarak noterden veya il dernekler müdürlüğünden onaylanmış defterler tutulur.

Madde 31- Enstituya Zazaki’nin iç denetimi

Enstituya Zazaki’de genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

Denetim kurulu tarafından bu tüzükte belirlenen aralıklarla Zaza Enstitüsünün denetimi gerçekleştirilir. Genel kurul veya yönetim kurulu, gerek görülen hâllerde denetim yapabilir veya müstakil denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.

Madde 32- Enstituya Zazaki’nin borçlanma usulleri

Enstituya Zazaki’nin amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması hâlinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, Enstitünün gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve Enstitüyü ödeme güçlüğüne düşürecek miktarda yapılamaz.

Madde 33- Ana tüzük değişikliği

Enstituya Zazaki Ana Tüzüğü, genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin üçte ikisini (2/3) katıldığı toplantıda veya çoğunluğun sağlanamaması durumunda ikinci toplantıda katılan üyelerin üçte iki (2/3) çoğunluk oyu ile değiştirilebilir. Ancak bu toplantıya yönetim ve denetim kurulu asıl üyelerinin en az iki katı kadar üyenin katılması mecburidir.

Tüzük değişikliği önerileri en az on (10) gün önceden genel kurul üyelerine gönderilmedikçe Genel kurulda görüşme yapılamaz. Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.

Madde 34- Enstitünün dağıtılması ve mal varlığının tasfiye şekli

Genel kurula katılma hakkına sahip üyelerin en az üçte ikisinin (2/3) hazır bulunacağı Genel Kurulda toplantıya katılan üyelerin üçte iki (2/3) oy çokluğu ile Enstitü dağıtılabilir.

İlk toplantıda (2/3) çoğunluk hazır bulunmadığı takdirde ikinci kez toplanmak üzere genel kurul üyeleri çağrılır. Ancak bu toplantıya Yönetim ve Denetleme Kurulu asıl üyelerinin en az iki katı kadar üyenin katılması ve dağıtma kararının, hazır bulunan üyelerin (2/3) oy çokluğu ile alınması mecburidir. Genel kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.

Enstitünün dağıtılması, yönetim kurulu tarafından (5) gün içinde yörenin en büyük mülki amirine bildirilir.

Genel kurulca fesih kararı verildiğinde, Enstitünün para, mal ve haklarının tasfiyesi son Yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının verildiği veya kendiliğinden sona erme hâlinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlere Enstitü adına “tasfiye hâlinde Enstituya Zazaki” ibaresi kullanılır.

Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak Enstitünün para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce enstitünün hesaplarını inceler. İnceleme esnasında enstitüye ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile öbür belgelerin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemleri sırasında Enstitünün alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Enstitünün alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan bütün para, mal ve hakları, genel kurulda belirlenen yere devredilir. Genel kurulda, devredilecek yer belirlenmemişse Enstitünün bulunduğu ildeki amacına en yakın ve fesih edildiği tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.

Tasfiyeye ilişkin bütün işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir sebebe dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.

Enstitünün para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi (7) gün içinde bir yazı ile Enstitü merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi mecburidir.

Enstitünün defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş (5) yıldır.

Madde 35- Yönetmelikler

Zaza Enstitüsü ana tüzüğü hükümlerinin uygulanmasında ihtiyaç duyulduğu takdirde, yönetim kurulunun hazırlayacağı yönetmeliklerin hükümleri tüzükle birlikte uygulanır.

Madde 36- Hüküm eksikliği

Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda dernekler kanunu, Türk medeni kanunu ve bu kanunlara atfen çıkarılmış olan dernekler yönetmeliği ve ilgili öbür mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.

Madde 37- Yürürlük

Bu tüzük ilgili mevzuat hükümlerine göre yürürlüğe girer.

Geçici Madde 1

Enstituya Zazaki’nin ilk genel kurulu toplanıp organlarını oluşturana kadar, Enstitüyü temsil etmek ve Enstitü ile ilgili iş ve işlemleri yapmak için Enstituya Zazaki’nin kurucu üyeleri içinden aşağıda isimleri belirtilen beş (5) kişi, geçici yönetim kurulu olarak görevli ve yetkilidir.

 

Adı- SOYADI:                                                  Görev Unvanı:

1-………………………………………………..: Başkan

2-………………………………………………..: Başkan Yardımcısı

3-………………………………………………..: Muhasip

4-………………………………………………..: Üye

5-………………………………………………..: Üye

İş bu Zaza Enstitüsü Tüzüğü 37 madde ve 1 geçici maddeden ibarettir.